Budgetbeheer en Budgetcoaching - Administratie & Budgetservice Oldambt

Sparen!!!


Sparen!!! - Administratie & Budgetservice Oldambt

Het Nibud concludeert dat de overheid en het bedrijfsleven mensen moeten helpen met sparen, want de mens is er van nature niet voor gemaakt. Het Nibud heeft zich nu verdiept in de psychologie van de spaarder en stopt met die boodschap, want het heeft helemaal geen zin, heeft het instituut ontdekt.

Om meteen een mogelijk misverstand te voorkomen: het Nibud vindt nog steeds dat mensen geld achter de hand moeten hebben voor als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat of de auto naar de garage moet. Maar hoe ze dat geld moeten verzamelen, daar denkt het Nibud nu heel anders over.

De mens is gebouwd om te overleven, van dag tot dag. Beloningen en verleidingen op korte termijn kunnen we maar moeilijk weerstaan. En we hebben vaak het gevoel nu geen geld te kunnen missen.

Volgens het Nibud hebben 2,5 miljoen huishoudens te weinig spaargeld. Het gewenste bedrag wordt berekend op basis van huishoudsamenstelling, inkomen en woonsituatie.

Een alleenstaande met een minimuminkomen wordt geadviseerd minimaal 3400 euro achter de hand te hebben. Een paar zonder kinderen 4300 euro en een paar met kinderen 5200 euro. Een op de drie huishoudens heeft te weinig geld achter de hand voor onvoorziene uitgaven.

De organisatie pleit ervoor dat de overheid en financiële instellingen sparen makkelijker maken. Mensen met een bijstandsuitkering krijgen vrijstelling van gemeentelijke heffingen als ze nauwelijks spaargeld hebben. Volgens Nibud moet de overheid meer spaargeld toestaan voor die vrijstelling. Bedrijven zouden het bij de aankoop van een product mogelijk moeten maken om daarbij te sparen.

Er zijn voorbeelden van dit zogenaamde ongemerkte sparen. "Je hebt ziektekostenverzekeraars die hun klanten al per maand iets laten betalen voor het mogelijk later te betalen eigen risico. Bij sommige banken kan je ook pinsparen. Daarbij rondt de bank aankopen van jou af naar boven en zet dat geld automatisch opzij."

Meer informatie op: www.nibud.nl

Wilt u nog meer nieuwsberichten lezen? Ga dan naar de Blogpagina.

Laatste nieuws


Een feestelijk jubileum


Hoera, vandaag bestaat Administratie & Budgetservice Oldambt 7 jaar!! Vandaag is het op de kop af 7 jaar geleden dat wij begonnen aan een mooie, i... lees verder »

Sparen!!!


Het Nibud concludeert dat de overheid en het bedrijfsleven mensen moeten helpen met sparen, want de mens is er van nature niet voor gemaakt. Het Nibud... lees verder »